B VALON HEDELMÄ
B1 Sisäinen muuttuminen
Eräänä katsastuspäivänä hämmästyin suuresti, kun sain tietää, että autoni vilkkuvalo oli itsestään muuttunut väärän väriseksi. Katsastusmiehen mukaan valon värin olisi pitänyt olla kirkkaan kel-tainen, kun se hänen näkemyksensä mukaan oli lähes valkoinen. Vaihdattaessani vilkun lamppua korjaamolla pyysin saada nähdä vanhan polttimon. Sitä tutkiessani huomasin, että keltainen maa-liväri sen lasipinnasta oli vuosien mittaan hilseillyt miltei kokonaan pois. Eipä siis ihme, että vilkun hehkulamppu lähetti väärän väristä perusvalkoista valoaan, mikä tietysti olisi saattanut pimeässä aiheuttaa sekaannusta muille tienkäyttäjille.
Sisimpäämme sytytetyn Herran lampun tarkoitus on säteillä ai-toa kristusvaloa mahdollisimman esteettömästi. Sen vuoksi Jeesus varoittaa meitä - kuten aikoinaan oppilaitaan - haital-lisista orjantappuroista eli tämän maailman huolista, rikkauden viettelyksestä ja muista himoista, jotka pyrkivät tukahduttamaan Hänen elämänsä meissä. Samassa yhteydessä Jeesus puhui myös vakoista (koreista tai hinkaloista), joiden varjostamaksi vasta sytytetty lamppu saattaa peittyä.1) Niitä voivat olla mm. mieleemme elämän aikana kasvuympäristöstämme kiinnittyneet tietoiset tai tiedostamattomat väärät käsitykset, uskomukset, käyttäytymismallit, pelot ja häpeä. (Tätä aihetta käsittelen lapsen turvallisen kasvun näkökulmasta sivuilla C3.4 ja C3.5.) Jeesus mainitsi, kuinka esimerkiksi väärä pelko saattaa johtaa kätkemään uskon liekin (talentin) niin, ettei se pääse levittämään valoa (kas-vamaan korkoa) ympäristössään.2) "Eikä lamppua sytytetä ja panna vakan alle vaan lampunjalkaan", Jeesus muistutti. Myö-hemmin Hän vielä kehotti: "Olkoot lamppunne palamassa".3)
Hyvin armollisesti ja määrätietoisesti Jeesus on valmis myös toi-mimaan tämän toiveensa toteutumiseksi ja muuttamaan meitä kirkkauttaan säteileviksi:
Me kaikki, jotka peittämättömin kasvoin katselemme Herran kirkkautta kuin kuvastimesta, muutumme a) saman kuvan kaltaisiksi kirkkaudesta kirkkauteen, niin kuin muuttaa Her-ra, joka on Henki (2 KOR 3:18).
Raamatunjae sisältää tiivistetyssä muodossa vastauksen nel-jään muuttumistamme koskevaan peruskysymykseen. Tarkaste-lemme niitä kutakin erikseen, sillä ne luovat periaatteet, joiden avulla voimme hahmottaa Hengen työtä sisäisessä ihmisessämme.
B1.1 Ketkä muuttuvat?
”Me kaikki … muutumme”.
Muuttuminen käynnistyi meissä jokaisessa sillä hetkellä, kun silmiltämme otettiin sokaiseva peite pois. Se tapahtui valoon astuessamme eli kääntyessämme uskossa Jeesuksen puo-leen.4) Kun henkemme virkosi tehtäväänsä Herran lamppuna, pääsimme kaikki osallisiksi Jumalan kirkkauden hoitavasta ja muuttavasta läsnäolosta. Ajattelepa syvemmin tätä valtavaa to-tuutta: Itse Kirkkauden Henki on ottanut asuinsijan Sinussa ja minussa samalla tavalla kuin Jeesus sanoi tapahtuneen opetus-lapsilleen.
Sen kirkkauden, jonka sinä olet antanut minulle, minä olen antanut heille. … Hän puhalsi heitä kohti ja sanoi heil-le: ”Ottakaa vastaan Pyhä Henki” (JOH 17:22; 20:22).
Myöhemmin apostoli Paavali hieman eri sanoin vahvisti saman asian Tessalonikin kristityille:
Jumala valitsi teidät … pelastukseen Hengen pyhittäessä teidät, jotka uskotte totuuteen. Juuri siihen Hän kutsui teidät meidän evankeliumimme kautta, että te omistai-sitte Herramme Jeesuksen Kristuksen kirkkauden (2 TESS 2:13-14).
Apostoli Paavalin mukaan sanoma Kristuksen kirkkaudesta on ollut kätkössä ikuisista ajoista – israelilaisille polvesta polveen – mutta nyt ilmoitettu Jumalan pyhille. Salaisuutta uskovassa asuvasta kirkkaudesta hän kuvasi suorastaan valtavaksi:
… valtava on pakanakansojen keskuudessa tämän salaisuu-den kirkkaus: Kristus teissä, kirkkauden toivo (KOL 1:26-27).
B1.2 Miten muuttumisemme tapahtuu?
”Me … jotka … katselemme Herran kirkkautta … muu-tumme”.
Vanhan Testamentin lakiliitossa elänyt ihminen ei voinut katsoa Jumalan täyttä fyysistä kirkkautta ja jäädä eloon. Toisaalta ulkonainen laki oli lihan heikkouden vuoksi kyvytön muuttamaan ihmistä tässä suhteessa paremmaksi. Sivulla A1.3 jo pohjustimme, millainen uudenmuotoinen kirkkauden läsnäolo Kristuksessa luo edellytykset sisäiselle paranemisellemme. Juuri sen ansiosta mei-dän, armon liitossa elävien pakanoiden, muuttuminen on nyt mahdollinen Jeesukseen uskossa katsoessamme. Hän on kaikkea kasvua ylläpitävä Aurinkomme.
Jumalan kirkkaus … säteilee Kristuksen kasvoilta (2 KOR 4:6; PR 92). Oikeamieliset saavat katsella Hänen kas-vojansa (PS 11:7; PR 38). Hänen kasvonsa olivat niin kuin aurinko, kun se paistaa täydeltä terältä (ILM 1:16).
Ensimmäiset opetuslapset katselivat luonnollisin silmin Jumalan kirkkautta Kristuksessa.5) He saivat olla todistamassa, kuinka Hänen kasvonsa loistivat rakkautta syntisiä ja sairaita kohtaan, kuinka ne hikoilivat verta tuskan keskellä Getsemanessa, tah-riintuivat vereen orjantappurakruunun alla, tulivat runnelluiksi Golgatalle päättyneessä piinassa ja kuinka ne lopulta loistivat taivaallista ylösnousemuskirkkautta, josta heille näytettiin ”etu-käteisdemo” kirkastusvuorella.6) Näin kirkastettua Jeesusta me saamme katsella nyt kuin kuvastimesta uskon silmin, evankeliumin kautta, sanan peilin heijastamana. Pyhän Hengen tärkein tehtävä onkin näyttää meille Kristus kaikessa täyteydessään ja vallata sisimpämme tällä näyllä. Vain Jeesuksen armon kirkkau-den edessä uskallamme avautua katsomaan totuutta itsestämme – haavoitetusta mielestämme ja lihallisuudestamme – ja antautua parannettavaksi. Tutustuessamme Hänen kärsimyskirkkauteen-sa sanan kautta käsitämme omien ahdistustemme alla, että risti sisältyy luonnollisena osana myös Jeesuksen seuraajilleen lahjoit-tamaan kirkkauteen.7)
Meidän Herramme armo luo suotuisat kasvamisolosuhteet; Hä-nen esimerkkinsä ja opetuksensa osoittavat tarpeen ja suun-nan muutoselle; Hänen ristinsä tarjoaa välineen muuttumiseen; Hänen Henkensä toteuttaa tuota ihmeellistä "metamorfoosia" meissä ("muuttua" on kreikaksi metamorphόō). Sen vuoksi meillä on psalminkirjoittajan tavoin suuri kaipaus saada kaikissa vai-heissamme elää Hänen kasvojensa valossa, Hänen kirkkauttaan katsellen:
Kirkasta kasvosi palvelijallesi ja opeta minulle käskysi (PS 119:135; PR 38). Sinun valossasi me näemme valon (PS 36:10). Onnellinen se kansa, joka vaeltaa Sinun kasvojesi valossa, Herra (PS 89:16)! Minun sieluni sanoo: Herra on minun osani (VAL 3:24).
Muuttumisesta Kristuksen kaltaisuutta kohti käytetään Raamatussa myös ilmaisuja ”kasvaminen Kristuksessa”, ”hengen ja mielen uudistuminen” ja ”pyhitys”. Nimityksestä riippumatta kaikissa hen-gellisen kasvumme vaiheissa
Raamattu ohjaa meitä aina vaeltamaan Herran läsnä-olossa,
uskon katse, syvin kaipaus ja sydämen rakkaus Häneen kiinnitetty-nä.8) Juurtukaa Häneen, ajatelkaa Häntä, kasvakaa Hänes-sä, oppikaa Hänestä, pukeutukaa Häneen sekä rakentu-kaa, pysykää ja iloitkaa Hänessä! Monin kehotuksin suun-nataan mielemme tiiviisti Herraamme.
Vain Jeesukseen uskossa katsoessamme Pyhä Henki voi toteuttaa tehtäväänsä: muuttaa meitä uskomme koh-teen kaltaiseksi.
Pankaamme mekin pois kaikki, mikä (vakkoina) painaa, ja synti, joka (orjantappuroina) helposti kietoo. Juoskaamme kestävinä kilpailussa, joka on edessämme, katse kiinni-tettynä uskon alkajaan ja täydelliseksi tekijään, Jee-sukseen, joka … kärsi ristin häpeästä välittämättä, ja on istuutunut Jumalan valtaistuimen oikealle puolelle. Aja-telkaa Häntä, joka niin paljon kesti syntisten vastustusta itseään kohtaan, ettette väsyisi, kun mielenne on masen-tunut (HEPR 12:1-3; RK 2000). Kasvakaa meidän Her-ramme ja Vapahtajamme Jeesuksen Kristuksen ar-mossa ja tuntemisessa (2 PIET 3:18). Minun sieluni ikävöi Sinua yöllä, henkeni sisimmässäni etsii Sinua (JES 26:9).
B1.3 Mikä on muuttumisemme päämäärä?
”Me … muutumme saman kuvan kaltaisiksi kirkkaudesta kirkkauteen”.
Myös roomalaiskirjeessään Paavali puhuu ihmeellisestä tavoittees-ta, Kristuksen kuvan kaltaisuudesta, jonka Jumala jo ennakolta on asettanut itselleen päämääräksi lastensa suhteen:
Sillä ne, jotka Hän on ennalta tuntenut, Hän on myös en-nalta määrännyt Poikansa kuvan kaltaisiksi. Mutta ne, jotka Hän on ennalta määrännyt, Hän on myös kutsu-nut ja … vanhurskauttanut. Ja ne, jotka Hän on van-hurskauttanut, Hän on myös kirkastanut (ROOM 8:29-30).
Niin perin huimaavalta (ja mahdottomalta) kuin se ihmisjärjellä ajateltuna kuulostaakin, Jumalan tavoite muuttumisellemme on Kristuksen kuvan kaltaisuus ja Hänen kirkkautensa. Lopullisesti se toteutuu ylösnousemuksessa, kun katoavainen ruu-miimme puetaan kuolemattomaan "taivaalliseen majaansa" (1 KOR 15:51-53; 2 KOR 5:2-4). Täällä ajassa Jumalan muutostyö ihmi-sessä muovaa häntä syvimmältään kohti sitä aitoa, vapaata ja muihin verrattuna ainutlaatuisen erilaista persoonaa, joksi Hän meidät Kristuksessa on suunnitellut. Terveessä hengellisessä kas-vussa sisäinen ja ulkonainen pitävät yhtä: Pyhittyminen ulkonai-sessa vaelluksessa on seurausta sisäisen ihmisen muuttumisesta, uudistumisesta ja vahvistumisesta Hengessä. Jos luet seuraavat sanankohdat huolella, huomaat, kuinka Raamattu opettaa Jumalan kutsuneen meidät säteilemään kirkkautensa runsautta ainakin kolmella käytännöllisellä tavalla:
a) laupeuden osoittamisen (myötätunnon, armollisuuden ja
palvelemisen),
b) viisauden puhumisen (ymmärryksen ja tiedon) ja
c) ristin kantamisen (lihan kuolettamisen, kuuliaisen elämän ja kärsimisen)
muodossa.
a) Eikö savenvalajalla ole valta tehdä samasta savensa seoksesta toinen astia arvokkaaseen, toinen halpaan käyt-töön? … Entäpä, jos Hän on tehnyt sen saattaakseen kirk-kautensa runsauden ilmi laupeuden b) astioissa, jotka Hän on ennalta valmistanut kirkkauteen. Ja sellaisiksi Hän on kutsunut myös meidät … myös pakanoista (ROOM 9:21-24). … että me eläisimme Jumalan kirkkauden ylis-tykseksi (EFES 1:12).
b) Me puhumme Jumalan salattua, kätkettyä viisaut-ta, jonka Jumala on jo ennen maailmanaikoja määrän-nyt meidän kirkkaudeksemme (1 KOR 2:7). Näin Juma-lan moninainen viisaus tulee nyt seurakunnan kautta tunnetuksi … sen ikuisen suunnitelman mukaisesti, jonka Hän oli tehnyt Kristuksessa Jeesuksessa, meidän Herras-samme (EFES 3:10-11).
c) Meidät on siis yhdessä Hänen kanssaan haudattu … kuo-lemaan, että niin kuin Kristus herätettiin kuolleista Isän kirkkauden kautta, samoin mekin vaeltaisimme uudessa elämässä (ROOM 6:4). Ne, jotka ovat Kristuksen Jeesuksen omia, ovat ristiinnaulinneet lihansa himoineen ja ha-luineen (GAL 5:24). Pietari, valituille muukalaisille, jotka … Jumala on Hengellään pyhittänyt Jeesuksen Kris-tuksen kuuliaisuuteen (1 PIET 1:2). … olemme myös pe-rillisiä yhdessä Kristuksen kanssa, jos kerran yhdessä Hä-nen kanssaan kärsimme, että me yhdessä myös kir-kastuisimme (ROOM 8:17).
Muuttumisemme Kristuksen laupeuden, viisauden ja hiljaisen kärsimisen suuntaan ei tapahdu nopeasti lukuisista esteistämme johtuen. Tärkeintä kuitenkin on, että alun perin hylkytuomion alainen, sammunut ja rikkoutunut savilamppumme on nyt taitavan Savenvalajan työpöydällä korjattavana. Vaikka henkemme ja mie-lemme kammiot olivat pimentyneet kelvottomiksi entisen isännän (vanhan ihmisemme) hallinnan aikana 9), käynnistyi muutos pa-rempaan välittömästi uuden omistajan, kirkkauden Hengen, muutettua temppeliinsä asumaan. Silti sisäisen uudistumisen luonteeseen kuuluu, että se ei ilmesty kuin paketti vastauksena rukoukseemme, vaan kypsyy hitaasti Hengen parantavan työn hedelmänä. Muuttumisemme ei toisin sanoen tapahdu hyppäyk-senomaisesti, esimerkiksi hengellisissä tilaisuuksissa kokemiemme siunausten yhteydessä, vaikka niin helposti ajattelemme ja odo-tamme.
Sisäinen muuttuminen on koko elämämme mittai-sen Hengen päivittäisen työn tulos (2 KOR 4:16).
Armoituksemme (eli kutsumuksemme) laatu seurakunnassa viittaa useinkin sellaiseen Kristuksen luonteen alueeseen, jossa ”juuri-hoito” on ollut tuskallisen syvää ennen tervehtymistämme. Olemuksemme kovista ”savimöykyistä” huolimatta Hänen työnsä etenee varmasti kohti edellä kuvattua päämäärää. Herran armo kasvattaa meistä "kokemusasiantuntijoita" muita varten. Kuinka hyvin Kristuksen elämä saa muotoa meissä, riippuu siitä, miten pitkälle yhdistymisemme Hänen kuolemaansa pääsee meissä to-teutumaan. Itseään ja seuraajiaan vehnänjyvään verraten Jeesus opetti, että satoa kantavan oraan ja tähkän kehittyminen edel-lyttää maahan kylvetyn jyvän kuoren suostumista kuolemaan 10).
Silloin kun kohtasimme Jeesuksen Vapahtajanamme, alkoi muuttu-misemme Kristuksen kuvan kaltaisuutta kohti ensiksi henkem-me uudestisyntymisenä. Uudistuminen mielemme kammioissa on parhaillaan Hengen työn alaisena ja muuttuminen ruumiim-me osalta toteutuu vasta Jeesuksen ilmestyessä. Herran tule-muksessa saamme kirkastetun ylösnousemusruumiin, joka kestää Jumalan valtaistuimen luona vallitsevat pyhyyden olosuhteet tu-houtumatta.
Meidän yhteiskuntamme on taivaissa, ja sieltä me myös odotamme Herraa Jeesusta Vapahtajaksi. Hän muut-taa meidän alennustilassa olevan ruumiimme kirk-kautensa ruumiin kaltaiseksi (FIL 3:20-21). Me tiedämme tulevamme Hänen kaltaisikseen, kun Hän ilmestyy, sillä me saamme nähdä Hänet sellaisena kuin Hän on. Jokai-nen, joka panee Häneen tämän toivon, puhdistaa itsen-sä, niin kuin Hän on puhdas (1 JOH 3:2-3).
Jeesuksen kohtaamisen valtavana päivänä astumme uudentasoi-seen kirkkauteen, kun nykyinen sisäinen kirkkautemme muuttuu taivaassa vallitsevaksi iankaikkiseksi kirkkaudeksi. Niin kuin Au-ringon kirkkaus eroaa Kuun kirkkaudesta, niin toisenlaista on lopullinen taivaallinen kirkkaus maanpäälliseen kirkkauteemme verrattuna.11) Sinä päivänä meille ei ainoastaan palauteta ensim-mäisen Aadamin paratiisikirkkautta, jossa Kristuksessa kuolleet nyt elävät, vaan viimeisen Aadamin kirkkauden tila. Edessämme on siis todellinen muuttumisen tie kirkkaudesta kirkkauteen, kuten alussa lainattu raamatunjae opettaa.
Me näemme Jeesuksen kuolemansa ja kärsimyksensä täh-den kirkkaudella ja kunnialla seppelöitynä (HEPR 2:9). Silloin te ylipaimenen ilmestyessä saatte kirkkauden kuih-tumattoman seppeleen (1 PIET 5:4). Hänen (Jeesuk-sen) kasvonsa olivat kuin aurinko, kun se paistaa täydeltä terältä (ILM 1:16). Silloin vanhurskaat loistavat Isänsä val-takunnassa niin kuin aurinko (MATT 13:43).
B1.4 Kuka on muutoksen toimeenpanija?
” Me … muutumme … niin kuin muuttaa Herra, joka on Henki ”.
Tarkastelumme alaisena oleva raamatunjae kertoo lopuksi mitä keskeisimmän tosiasian:
Hengen ja mielen uudistumisen aikaansaaja on Kristus itse. Yksiselitteisesti vain Jeesus kykenee parantamaan ja muuttamaan meitä!
Herran lampun virittäminen Jumalan tahdon mukaiseen kuntoon ei näin ollen ole ihmisen oman ponnistelun, rukouksen, paaston tai koulutuksen ansiota, vaan alusta loppuun kirkkauden Herran toteuttamaa armon ihmettä. Onkin tosi huojentavaa tietää, että sisäisessä muuttumisessa voimakysymys, kasvun lopputulos ja aikataulu sekä reitti päämäärän saavuttamiseksi ovat Hänen käsissään. Tähän lepoon ja luottamukseen Raamattu ohjaa meitä monin jakein:
Jumala antaa kasvun. Te olette Jumalan viljelysmaa. Ju-mala antaa … kullekin siemenelle sen oman (persoonalli-sen) varren (1 KOR 3:7,9; 15:38). Hän, joka on alkanut teissä hyvän työn, vie sen päätökseen Kristuksen Jee-suksen päivään mennessä (FIL 1:6). … Hän on sen myös tekevä (1 TESS 5:23). Näin sanoo Herra: Käänty-mällä ja pysymällä levollisina te pelastutte, hiljainen luotta-mus on teidän voimanne (JES 30:15).
Herran Henki on Isän lohduttavan ja hoitavan rakkauden vakuut-taja ja välittäjä meille. Kukaan muu ei ole kykenevä kirkastamaan Kristusta ja lunastetun identiteettiämme Hänessä. Ainoastaan Py-hän Hengen avaaman sanan edessä voimme havahtua näkemään myös syvän muutostarpeemme ja uudistua ymmärrykseltämme. Yksin Hän kykenee vaikuttamaan tahtoomme niin, että olemme valmiit seuraamaan Jeesusta. Vain Häneltä me saamme voiman kieltää itsemme, ottaa ristimme ja astua hiljaisina Herran kanssa jopa kärsimyksiin. Yksinomaan Kristuksen Henki on voimallinen vahvistamaan sisäistä ihmistämme eli uudistamaan tuoreesti hen-keämme ja mielemme kammioita. Se on ainoa pysyvä tie kris-tusvalon voimistumiseen meissä ja esteettömään säteilemiseen kauttamme. Juuri siihen Jumala on meidät kutsunut: omista-maan Herramme Jeesuksen kirkkauden:
Sen kirkkauden, jonka Sinä olet antanut Minulle, Minä olen antanut heille, jotta he olisivat yhtä, niin kuin me olemme yhtä (JOH 17:22).
Sen vuoksi Paavali uskalsi rukoilla efesolaisten puolesta:
Rukoilen, että Hän Henkensä kautta suuren kirkkau-tensa mukaisesti, antaisi teidän sisäisen ihmisen-ne puolesta vahvistua voimassa (EFES 3:16).
Olet jo varmaan pannut merkille, että tämä sivustomme pyrkii tutkimaan niitä työskentelytapoja, välineitä ja vaiheita, joita Jumala käyttää edellä kuvatun suurenmoisen muutostavoitteensa saavuttamiseksi. Hän haluaa kunnostaa lamppunsa meissä lois-tamaan Kristuksen tulemuksen edellä kirkkaammin kuin koskaan aikaisemmin. Sanomattakin lienee selvää, ettei Hänen työnsä meissä ole vaihe vaiheelta yksityiskohtaisesti selitettävissä; Hän toimii niin kuin tuulenhenkäys, jonka aikaansaannoksen saatamme jotenkin aistia, mutta tarkkaa etenemisreittiä emme.12) Voimme kuitenkin alla olevaan raamatunpaikkaan vedoten ajatella, että Jumalan etenemistapa kanssamme on lähtökohdiltaan kolmiosai-nen: Hän haluaa riisua meidät entisestä, uudistaa meidän sisäisen ihmisemme ja pukea meidät uuden ihmisen varustuksiin. Tähän aiheeseen paneudumme seuraavilla sivuilla kohdasta B2 al-kaen.
Totuus on Jeesuksessa: Teidän tulee hylätä vanha ihmi-senne … ja uudistua hengeltänne ja mieleltänne ja pu-kea yllenne uusi ihminen (EFES 4:21-24).