D31 HESEKIELIN KIRJA osa 3
8. Googin sota
(HES 38:1-39:29)
Osassa 1 käsittelimme profeetta Hesekielin jo toteutuneita ja Osassa 2 osittain toteutuneita ennustuksia. Tällä sivulla tarkas-telemme kahta profetiaa, joiden tapahtuminen odottaa vielä aikaansa. Googin sota on ajankohtansa puolesta yksi Raama-tun vaikeimmin sijoitettavia tapahtumia Israelin tulevaisuudes-sa. Googin sodassa käynnistyy "viimeinen tunti" aikakauden päättymistä osoittavassa kellossa. Se merkitsee seurakunnalle ylösoton "sydänpäivää", Jaakobille sekä ahdistusta että pelas-tusta ja pakanakansoille keskiyön pimeyden ja tuomion aikaa.
Hesekielin profetia antaa Googin sodalle mm. seuraavat mer-kitykset, joiden avulla sodan tapahtumisajankohtaa on mahdol-lista hahmottaa:
a) Jumala osoittaa kansoille pyhyytensä, suuruutensa ja kunniansa siinä luonnon harvinaisessa ääri-ilmiössä, joka hä-vittää Googin sotajoukot (38:16,22-23). Kaikki pakanat tule-vat näkemään tapahtumassa esitäyttymyksen Herran kä-den tuomiosta, joka kääntyy jumalattomuutta vastaan.
Kaikki kansat saavat nähdä Minun tuomioni, jonka Minä panen toimeen, ja käteni, jonka Minä käännän heitä vastaan. Minä kiivailen pyhän nimeni puolesta. (39:21, 25)
b) Israelin kansa havahtuu sinä päivänä tietoisuuteen, että Herra, heidän Jumalansa, on puuttumassa heidän koh-taloonsa ja kääntämässä sitä (39:25-25).
Israelin heimo tulee tietämään, että siitä päivästä lähtien Minä, Herra, olen heidän Jumalansa. Nyt Minä käännän Jaakobin kohtalon. (39:22,25)
c) Jumala sallii vihansa hehkun ensimmäisen puner-ruksen kajastaa aamunkoiton lailla. Se vuotaa Googin johtaman armeijan ja hänen pohjoisen kotimaansa ylle. Alue joutuu yhtäaikaisesti poikkeuksellisen voimakkaan maanjäris-tyksen, rankkasateen, tulivuorenpurkauksen ja ilmeisen me-teoriittisateen runtelemaksi. Luonnonkatastrofi nostattaa il-makehään savu- ja pölypilven, joka estää auringon ja kuun valon saapumisen maahan. Se järisyttää maapallomme kaik-kien ihmisten tavanomaista elämää herättäen monet "huu-tamaan avuksi Herran nimeä", kuten apostoli Pietari ennusti (APT 2:19-21; vrt. ILM 6:12-17).
Mutta sinä päivänä, jona Goog saapuu Israelin maahan, nousee Minun vihani hehku. Sinä päivänä tulee suuri maanjäristys Israelin maahan, sanoo Herra. Silloin vapisevat Minun edessäni kaikki ihmiset maan päällä. Silloin vuoret luhistuvat ja vuorenpengermät sortuvat. Rankkasadetta, raekiviä, tulta ja tulikiveä Minä annan sataa hänen ja hänen joukkojensa päälle sekä niiden monien kansojen päälle, jotka ovat hänen kanssaan. Minä lähetän tulen Maagogiin ja rannikolla turvassa asuvien keskuuteen, ja he tulevat tietämään, että Minä olen Herra. (38:18-20,22; vrt 1 MOOS 19:24-25)
d) Googin sota on (yksi) esitäyttymys myös Antikristuksen, Pohjoisen kuninkaan, sotaväen tunkeutumisesta Israeliin Jaa-kobin ahdistuksessa. Ennustusten mukaan hänen pakanakan-soista (Danielin kuvapatsaan varvasvaltioista) kokoama ar-meija tulee ottamaan Jerusalemin haltuunsa ennen kuin kohtaa tuomion Jeesuksen käden kautta. (38:17; vertaa SAK 14:2-4; JOOEL 4:1-2)
Ymmärrämme, että nämä tapahtumat, jotka Hesekielille näy-tettiin, ennakoivat Herran päivää. Luonnonmullistuksen (eli kuudennen sinetin) seurauksena viimeiset sielut löytävät pe-lastuksen juuri ennen Jeesuksen ja enkelien suorittamaa elon-korjuuta1) . Googin sodan jälkeen puhkeaa Herran viha2). Se pitää sisällään mm. neljä pasuunavitsausta luonnossa3), kaksi vitsausta joukkotuhoaseilla4), Antikristuksen petovallan val-taannousun ja Jaakobin ahdistuksen5). Se täyttyy Jumalan vi-han maljojen vuodattamisessa6), Suuren Babylonin kukistumi-sessa7) sekä Antikristuksen ja Väärän Profeetan hävittämises-sä8).
Jaakobin ahdistuksen tuloksena Israelin jäännös löytää Messiaansa; se katuu syntejään, saa armahduksen ja vas-taanottaa uuden Hengen. Silloin Jeesus itse astuu Luvatun Maan kamaralle, polkee viinikuurnan ja tuomitsee Jerusalemin valloittaneet pakanakansojen joukot Joosafatin laaksossa9). Ju-malan kansa korjataan neljältä ilmansuunnalta talteen omaan maahansa "toisessa elonleikkuussa"10).
Googin sodan ajankohdan ohella tutkijoisen mieltä askarruttaa toinenkin kysymys: Minkä valtioiden armeijat silloin käyvät Israelin kimppuun?
Hesekielille ei annettu Herran sanaa kaikista hyökkäyskoa-litioon osallistuvista maista. Kuitenkin muutamien Googin joh-dolla Israeliin tunkeutuvien joukkojen kotiseudun hän ymmärsi selvästi. Yksi niistä edusti Nooan pojan Jaafetin jälkeläisten Maagogin, Goomerin, Mesekin, Tuubalin ja Goomerin (sekä hä-nen poikansa Toogarman) tuolloin asuttamaa Anatoliaa - "pohjan perukkaa", kuten israelilaiset ajattelivat. Se on Vähä-Aasiaksi kutsuttu Välimeren ja Mustanmeren välinen kannas, joka kuuluu nykyisin Turkille. Kolme muuta hyökkääjää saa-puvat Persiasta sekä Nooan toisen pojan Haamin poikien Kuu-sin ja Puutin jälkeläisten silloisilta asuma-alueilta. Nykymaan-tieteen mukaan nämä valtiot ovat Iran, Sudan ja Libya. Kaikki neljä Hesekielin ennustamaa maahan tunkeutuvaa ar-meijakuntaa tulevat siten muslimivaltioista.
Sinä, ihmisen poika, käännä itses Googia vastaan, joka on Maagogin maalla, ja on ylimmäinen Mesekin ja Tuubalin päämies a), ja ennusta hänestä. Ja sano: näin sanoo Herra: katso, Minä tulen kimppuus, sinä Goog, joka olet ylim-mäinen Mesekin ja Tuubalin päämies. (38:2-3; Biblia 1898)
Son of man, set thy face against Gog, the land of Ma-gog, the chief prince a) of Meshech and Tubal, and proph-esy against him, And say, Thus saith the Lord God; Behold, I am against thee, O Gog, the chief prince of Meshech and Tubal. (38:2-3; KJV 1972)
9. Messiaaninen temppeli
(HES 40:1-48:35)
Edellä mainitun Jumalan vihan ajan päättyessä Peto (Antikris-tus) ja Väärä Profeetta heitetään tulijärveen ja Lohikäärme (Pa-holainen) vangitaan syvyyteen11). Sitten Jeesus perustaa maan päälle 1000-vuotisen rauhanvaltakunnan, jonka pääkaupunki on Jerusalem12). Raamatun mukaan vihan ajasta selvinneet pakanakansat saapuvat vuosittain Jerusalemiin kumartaen ru-koilemaan Kuningasta, Herraa Sebaotia13). He tulevat etsimään Herran mielisuosiota, hengellistä opetusta ja maallista oikeutta Hänen huoneestansa14). Juuri tuonne temppelivuorelle, tu-hatvuotisen messiaanisen ajan valtaisan temppelirakennelman äärelle Hesekiel vietiin Hengen näyissä 14 vuotta Salomonin temppelin tuhon jälkeen (40:1-2). Profeetta oli silloin 51-vuotias. Hänen annettiin katsella viimeisen ihmisen rakentaman temppelin täyttymistä Herran kirkkaudella.
Henki nosti minut ja vei sisempään esipihaan, ja siellä minä näin, että Herran kirkkaus täytti temppelin (HES 43:5). Sinä päivänä seisoo Iisain juurivesa kansojen viirinä. Kansat etsivät Häntä, ja Hänen asumuksensa on täynnä kunniaa (JES 11:10).
Heprean ilmaisu beith Elohim tarkoittaa Herran huonetta15). Raamattu kertoo yksityiskohtaisemmin kolmesta fyysisestä asumuksesta (pyhäköstä, temppelistä), jotka edelsivät Hese-kielin temppeliä. Israelin Jumala määräsi ne rakennettaviksi ja erotettaviksi itselleen. Niiden likimääräiset toiminta-ajat olivat seuraavat:
1) Telttapyhäkkö 1400-1000 eKr (2 MOOS 25:8-9; 2 AIK 5:2-5)
2) Salomonin temppeli 1000-586 eKr (1 AIK 28:6; 2 AIK 3:1-2; 2 KUN 25: 8-10)
3) Serubbaabelin temppeli 516 eKr-70 jKr (ESRA 1:2-3; 3:8- 6:14-15; MATT 24:1-2)
4) Ahdistuksen ajan temppeli (ILM 11:1-2; 2 TESS 2:4; DAN 9:27; 11:36)
5) Hesekielin temppeli (HES 43:6-11; JOOEL 4:17; JES 60:13; DAN 9:24)
Hesekielin kirjan ja Raamatun kokonaisilmoituksen perusteella viides temppeli poikkeaa suuresti aikaisemmista Herran huoneista. Se on valtaisa monumentti, joka kuvaa esikuvien ja lupausten täyttymistä Kristuksessa ja demonstroi tulevaa Uutta Jerusalemia.
a) Esikuva tulevasta kirkkaudesta
Kun Israel oli epäjumalanpalveluksellaan saastuttanut Salo-monin temppelin, oli Herran kirkkaus poistunut sieltä vuonna 586 eKr16). Sen jälkeen Jumalan kirkkaus, joka VT:ssa oli hehkunut kuluttavan tulen kaltaisena, saapui Kristuksessa ihmisten keskelle vastaanotettavassa muodossa17). Nyt Hänen kirkkautensa asettuu jokaisen Hengestä syntyneen juutalaisen ja pakanauskovan sisimpään, Hengen temppeliin. Yhdessä Kristuksen seurakunta rakentuu hengellisenä huoneena Ju-malan asumukseksi Hengessä18).
Sen vuoksi, vaikka Herran kirkkauden näkyvä hehku palaa Hesekielin temppeliin, 1000-vuotisen valtakunnan palvonnan ja hallinnon keskukseen (43:2-9; 44:1-2,4), ei temppelillä ole enää alkuperäistä tarkoitusta juutalaisille19). Armoistuin (liiton-arkku), joka esikuvana Jeesuksesta sijaitsi aikaisempien Herran huoneiden kaikkeinpyhimmässä, puuttuu Hesekielin temppelis-tä. Kristus itse asuu Messiaana ja Kuninkaana kansansa keskellä (48:35) ennakoiden uudenlaista kirkkautta Uudessa Jerusalemissa, josta Johannes ei löytänyt enää temppeliäkään:
Katso, Jumalan maja ihmisten keskellä! Hän asuu heidän keskellään, ja he ovat Hänen kansojaan. Se loisti Jumalan kirkkautta. Mutta temppeliä minä en siinä nähnyt, sillä sen temppelinä on Herra Jumala, Kaikkivaltias, ja Karitsa. (ILM 21:3,22)
b) Muistutus Golgatasta
Heprelaiskirjeen lukujen 8-10 mukaan ensimmäisen liiton ju-malanpalvelus uhreineen, ylipappeineen ja pyhäkkökalustoi-neen oli varjokuva paremmasta liitosta, joka täyttyi Jeesuk-sessa. (Asiaa käsitelty myös sivulla Jeesus heprealaiskirjeessä.) Niinpä Hesekielin temppelistä puuttuvat sekä ylimmäinen pappi että kaikki edellisten temppeleiden pyhät esineet uhrialttaria lukuunottamatta. Sen vuoksi ajattelen, että Hesekielin temp-pelin uhritoimitukset ovat muisto Golgatasta, Jumalan uhri-alttarista, jossa Karitsan veri vuoti Jumalan syntiä kohtaan tunteman vihan sammuttamiseksi. Leeviläisen Saadokin pap-pissuvun palvelu messiaanisen temppelin geometrisessa kes-kipisteessä sijaitsevalla uhrialttarilla (kuva alla) julistaa etenkin uusille sukupolville pelastushistorian ydinsanomaa: Jeesuksen sovituskuolemaa. Sama merkitys on myös ehtoollisella Her-ran seurakunnan keskellä20). Tri Harold Willmingtoninb) mielestä eläinuhrit ovat tuhannen vuoden ajan muistutuksena a) uu-destisyntymisen tärkeydestä21), b) ihmisen pelastamisen kal-liista hinnasta, c) synnin kauhistavuudesta ja d) Jumalan py-hyydestä. Hesekielin ohella monet muutkin profeetat ovat en-nustaneet uhraamiskäytännön jatkumisen tulevassa Kristuksen hallitsemassa valtakunnassa22).
c) Ennakkokuva Uudesta Jerusalemista
Hesekielin temppelikokonaisuudessa ja apostoli Johannekselle näytetyssä Uudessa Jerusalemissa - Kristuksen morsiamen kotikaupungissa - on paljon yhtymäkohtia. Vaikka edellinen vaikuttaa mahtavuudessaan häkellyttävältä, on taivaasta las-keutuva uudistetun maan pyhä kaupunki kaikessa vieläkin ihmeellisempi: Herran läsnäolon ja kirkkauden määrässä, ra-kennusmateriaalien jaloudessa ja kaupungin koossa. Sen suunnittelija ja rakentaja on Jumala; Kaikkivaltias itse ja Ka-ritsa on sen temppeli ja kaiken valon lähde23).
Messiaskuninkaan rauhanvaltakunnan temppelirakennuksen al-ta kumpuaa vesilähde24) (47:1). Hesekiel huomasi vedessä kaksi ominaisuutta. Veden virta kykenee ottamaan haltuunsa ihmisen, joka sille antautuu (47:3-5). Toiseksi hän näki, kuinka pyhäköstä juokseva vesi antoi elämän ja lakastumattoman hedelmällisyyden kaikkialle ympäristöön, minne sen virtasi (47: 7-12). Tuhannen vuoden ajan se muistuttaa kansoja Kris-tuksesta elävän veden lähteenä, josta nauttinut on tullut osalliseksi iankaikkisesta elämästä katoamattomuudessa25). Hesekielille näytetty parantava kaksoisvirta on ennakkokuva elämän veden virrasta, joka "hohtavana kuin kristalli kumpuaa Jumalan ja Karitsan valtaistuimesta" Uuden Jerusalemin kirk-kaudessa26).
d) Käytännöllinen ongelma
Pyhäksi temppelialueeksi erotettavan suunnikkaan pituus on likimain 13 km ja leveys 10 km, kun mittayksikkönä käytetään isompaa 52 cm:n kyynärää. Se sisältää leeviläisten pappien asuinalueen ja muureilla ympäröidyn temppelineliön, kaikkein pyhimmän paikan, jonka leveys on noin 1,6 km (42:20; 45:1-5; 48:9-13). On selvää, ettei tämänkokoinen rakennuskaava mahdu nykyiseen temppelivuoren topologiaan. Raamattumme kuitenkin vakuuttaa useaan otteeseen, että maanpinnan muoto kokee perusteellisia muutoksia ennen tuhatvuotisen valtakun-nan perustamista27) (38:18-20). Sen vuoksi voimme tässäkin luottaa siihen, että messiaanisen temppelin arkkitehtuuri to-teutuu yksityiskohdittain niin kuin Hesekiel on siitä kirjoittanut (37:26-28).
Ihmislapsi, Tämä on laki temppelistä: sen koko alue vuoren laella on kauttaaltaan pyhistä pyhin. Katso, tämä on temppelin laki. (HES 43:12)
Päivien lopulla on Herran temppelin vuori seisova lujana, ylimpänä vuorista, korkeimpana kukkuloista, ja kansat virtaavat sinne. Monet kansat lähtevät liikkeelle sanoen: "Tulkaa, nouskaamme Herran vuorelle, Jaakobin Jumalan huoneeseen, että Hän opettaisi meille teitään ja me vaeltaisimme Hänen polkujaan. Sillä Siionista lähtee opetus, Jerusalemista Herran sana. (MIIKA 4:1-2; JES 2:2-3)
Alla saksalaisen arkkitehdin Bartelmeus Reindersin (1893-1979) piirros messiaanisesta temppelistä.